Schack är ett av de listigaste spel som någonsin konstruerats. Det kräver skicklighet i olika grad beroende på motstånd. Ett par nybörjare kan flytta runt pjäserna godtyckligt för att en av dem slutligen vinner, och i det fallet är det ren tur. Men i övrigt finns ingen slump med i spelet, även om vissa våghalsar till schackspelare för spelet på ett hasardbetonat sätt.

Schackdatorer

Schackdatorer utvecklades under femtiotalet, men blev inte var mans egendom förrän på åttiotalet. Dåtidens schackdatorer var dock en källa till lärdom och utveckling. Detta blev än mer nydanande när internet kom och numer spelas det tusentals partier schack via nätet. Först kom en del program till PC men numer behövs inte det, allt finns i cyberrymden och gratis dessutom.

Spela gratis schack på nätet

Den som söker på slingan “gratis schackspel på nätet” får omkring 30 000 träffar. Det betyder inte att det finns så många riktigt bra sidor, men därifrån kan man gå in och prova. Man kan spela gratis mot datorer, spela mot slumpvis valda motståndare eller spela i turneringar. Exempelvis Sveriges Schackförbund har en utmärkt sida där man kan välja nivå från 1 till 10. En annan trevlig sajt är lichess.org där man kan välja att delta i turneringar mot över tusen andra spelare, spela med en vän, spela mot datorn eller skapa ett parti. Och som sagt, i de allra flesta fall kan man spela helt gratis. Sveriges Schackförbund rekommenderar Playchess, men där krävs medlemskap som kan köpas rabatterat via förbundets butik.

Lär dig schack från grunden

På de flesta sajter finns grundläggande information om spelet och dess regler, men även skolor där nybörjare lotsas in i schackspelets basala kunskapsnivå. Lite längre fram i utvecklingen studerar man spelöppningar och gamla berömda partier mellan mästare. Man kan rent teoretiskt bli en storspelare bara genom att gratis hämta in kunskap från nätet.

Historik

Schackspelets historia har mer än 1 000 år i sina rötter, och man kan till och med påvisa tidiga versioner ungefär 500 e.kr. i Indien. I Europa spelade man modern schack på 1400-talet och då hade spelet vandrat från Indien, via Persien till Afrika och sedan till Europa. Under 1800-talet började man spela turneringar och det första världsmästerskapen hölls 1896. En världsorganisation skapades dock först 1924 i Paris. Men då hade Sveriges Schackförbund bildats redan 1917. Idag har förbundet omkring 37 000 medlemmar fördelade på klubbar landet över. Via dess hemsida kan man söka efter en klubb nära dig om du vill börja spela.