I spel där skicklighet är en avgörande faktor använder spelaren många av sina förmågor för att lyckas. Visserligen räknas spel som schack, kortpatiens, backgammon och liknade som strategispel, men här skall vi tala om de bästa strategidatorspel som finns på nätet och som dessutom är gratis. Strategispel är spel där deltagaren använder sitt strategiska tänkande. De typer av strategidatorspel som finns på nätet är sådana som ligger inom realtidsstrategi samt turordningsbaserade strategispel. Många sådana spel är krigsspel, actionspel och prickskyttespel. I spel med turordning får spelarna göra sina drag i turordning, liknade hur det går till i schackspel. Realtidsstrategispel skiljer sig såtillvida att där finns ingen turordning.

Dragons of Atlantis

Bli ledare av en hel by och inled spelet med att förbereda för de duster som komma skall. Skapa en armé och en garnison efter att ha plockat in fler och fler folk. Du är en borgmästare med fulla befogenheter och höjer skatten för att mobilisera. Armén skall utbildas. Sedan börjar striderna mot fienden och det behövs spioner för att utröna vad de går för. Hela spelet är en kamp som utövas mellan hjärntrust där din strategiska förmåga ställs hårt på sin spets.

Kingdom Rush

Kingdom Rush är en utmaning och ett charmerande, superdjupt strategispel i realtid. Du anlitar legosoldater för att döda dina fiender och genom rätt strategitänk behöver du inte ödsla tid i onödan. Klura ut vilken den bästa planeringen är för att stoppa dina fiender och skära av dess anfallsvägar likväl som reträtt. Nu har spelet kommit med uppdateringar och förbättringar som gör spelet än mer intressant och förträffligt att spela på mobilen.

Asteroids 1.4 3D

En uppdaterad och modernare version av det klassiska spelet Asteroids, nu helt i 3D. Asteroiderna kommer farande från alla håll och kanter och det gäller att komma undan, rädda sitt skinn. Det kan ta ett tag att vänja sig vid den extra dimensionen men du lär dig snabbt, även om det kostar en hel del stryk i början. Med denna nya teknik blir Asteroids ett riktigt toppspel.

Biljard

För biljardälskarna nämns även Billard GL 1.75. Det är en biljardsimulator i 3D miljö. Programmet är gjort av studenter från ett universitet i Tyskland. Lovvärt och snyggt program.