Pyssel, pussel eller puzzel – alla sorter är just allting man kan pyssla med. Det finns massor med olika pussel, rebusar, klossar, sifferparning, figurparning and you name it. Huvudsaken att man hittar ett kul spel som man trivs med, eller hur?

Gratis pusselspel

Det bästa med de flesta pusselspel är att de kan spelas gratis på nätet. Vad gjorde man innan internet? Jo man spelade bräde, fia med knuff eller lade patiens. Samma gör vi nu fast i elektronisk form, inget av spelen behöver köpas in rent fysiskt. Och förresten, har ni sett priserna som leksaksaffärerna håller? Visserligen måste man köpa in leksaker till de allra yngsta, men så fort barnen lärt sig hantera en surfplatta så. Och det sker ju efter en ganska kort tid av hela dess uppväxttid. Med spel på nätet följer också att det inte ligger en massa pyssel-pussel och skräpar och därmed massor med plats i garderober som de annars hade lagrats i. Många fördelar med pussel på nätet förutom att de är gratis.

Kategorier

När man letar efter nya spel på nätet är det bra om de är kategoriserade, som exempel:

  • Spel för hela familjen (man vill ju ibland spela tillsammans med ungarna)
  • Spel där man måste leta för att hitta.
  • Lägga vanligt pussel (puzzle)
  • Typ minröj
  • Fallande grejer
  • Matchspel (tennis, golf, dart etc.)
  • Pussla ihop föremål eller siffror
  • Sudoku

Eller något i den stilen, så att det blir lätt att hitta.

Ramla ner

Ett av de mest populära spelen i datorns barndom var Tetris som är ett fallande-spel. Det uppfanns av en ryss och kom i mitten av åttiotalet. Några år senare kom den mest kända versionen i Game-Boy. Det sägs att Tetris var det första beroendeframkallande spelet i datorns historia. Hur som helst är det fortfarande kul. Ett annat spel i den genren som håller än, trots 12 år på nacken, är Metos som kan spelas både på Nintendo och på mobiltelefon (jag tror att det går på X-box också). Att leta grejer är också kul spel och där är väl Candy Crush Saga det allra mest populära. För de som inte provat kan man säga att det gäller att byta plats mellan två godisbitar. Och med det få minst tre i rad. Slutligen kan jag rekommendera det pyssligaste pusslandet av alla som jag själv gillar skarpt: Bridge Builder. Man skall bygga en bro över floden så att ett tåg kan köra över. Man ska bygga med stav-liknade prylar och det gäller att bygga starkt så att ingen katastrof inträffar.